Een dakloze opvangen in eigen huis

De 60-jarige Sien Tahapary vangt een jaar lang een dakloze op in haar eigen huis. Ze verhuurt een kamer aan een man die anders op straat was komen te staan. GroenLinks wil dat meer Nederlanders dit voorbeeld volgen.

Ooit was ze zelf dakloos. En daardoor weet de Amsterdamse Sien Tahapary als geen ander hoe belangrijk het is om een dak boven je hoofd te hebben. “Het is de basis om door te gaan.” Inmiddels woont vanaf mei een oud-collega bij haar in huis. Hij werd dakloos na zijn scheiding. “Ik dacht, ik heb wel een paar kamers over. Ik vind namelijk dat dit een groep is die tussen wal en schip valt.”

Barmhartigheidsbonus

Met deze groep bedoelt Tahapary de zogenoemde ‘economische dakloze’. Iemand die door het kwijtraken van een baan, een scheiding of door schulden geen woning meer heeft. Deze groep stijgt de afgelopen tijd aanzienlijk. In totaal kent Nederland veertigduizend daklozen, een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden, zo berekende het CBS.Reden voor GroenLinks om met een reeks voorstellen te komen, waaronder de barmhartigheidsbonus. Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema: “Als mensen zeggen, ik heb vierkante meters in mijn huis over en ik ben bereid om mensen op te vangen, stellen wij voor om die mensen een kleine financiële vergoeding te geven.” GroenLinks wil daar een vrijwilligersvergoeding van 1700 euro per jaar voor beschikbaar stellen. “Zo’n vrijwilligersvergoeding hoef je niet te verrekenen met een huurtoeslag, uitkering of AOW.”

Alleen economische daklozen
Renkema benadrukt expliciet dat deze vorm van opvang alleen geldt voor economische daklozen. “Wij vinden niet dat mensen met een psychische stoornis of een verslaving opgevangen kunnen worden door een particulier. Die hebben teveel zorg nodig. Wij vinden wel dat economische daklozen niet thuishoren in een maatschappelijke opvang.”

In Amsterdam loopt op dit moment een soortgelijk project bij de Regenboog Groep. Sien Tahapary heeft vanaf mei een dakloze in huis. Hij heeft één kamer tot zijn beschikking, die regel schrijft de Regenboog Groep voor. Maar Sien vindt het te gezellig om haar huisgenoot alleen die kamer aan te bieden: “Het is veel leuker om samen koffie te drinken dan alleen. Ik heb alleen wel de regel dat als de deur van de woonkamer dicht is, hij niet in de woonkamer mag komen. Maar verder hebben we weinig regels. Als we willen kan ik me afzonderen en hij ook.”

‘Mensen een kans bieden’
Tahapary hoopt dat meer mensen haar voorbeeld volgen. “Je geeft iemand een tijdje onderdak, zodat hij even kan ademhalen. Ik wil mensen een kans bieden. Het zijn gewone mensen die elke dag naar hun werk gaan. Het enige dat ontbreekt is een dak boven hun hoofd.”

GroenLinks-Kamerlid Renkema ziet in Sien Tahapary een goed voorbeeld. “Zij stelt haar hart en haar huis open.” Renkema heeft de steun van de vier grote steden en dat is goed nieuws voor zijn plan, want hij wil dat de gemeenten de barmhartigheidsbonus financieren. “Het is goedkoper dat iemand in de maatschappelijke opvang houden.”

bron : https://www.nporadio1.nl/binnenland/19628-een-dakloze-opvangen-in-eigen-huis-groenlinks-wil-het-graag-sien-doet-het